top of page

Ортодонтски апарати

Снемаемите ортодонтски апарати 

са най-популярното и доказано средство за изправяне на зъбите в ранна детска възраст.

 

 Снемаемите ортодонтски апарати:

  • Направляват растежа на челюстите

  •  Подреждат поникващите постоянни зъби

  •  Първично коригират захапката 

  • Коригират профила и симетрията на лицето

  • Разширяват носните пътища и улесняват спокойното дишане през носа 

Снемаемите ортодонтски апарати се използват за ранно ортодонтско лечение при деца от 6 до 12 г. (във временно или смесено съзъбие). Изработват се индивидуално за всеки пациент по предварително взети отпечатъци на горна и/или долна челюст. Ортодонтските апарати се състоят от акрилова пластинка, която прилепва за небцето, ретенционни куки и активни елементи за бързо и ефективно изправяне на зъбите. 

Ортодонтски апарат

За постигане на желания резултат ортодонтските апаратчета трябва да се носят 20-22 часа в денонощието и да се свалят само по време на хранене и миене на зъбите, уроци по пеене или спорт.  Затова е необходима пълна кооперативност от страна на малките пациенти и добър родителски контрол.  За да бъдат привлекателни за децата, снемаемите ортодонтски апарати могат да се изработват от пластмаса в различен цвят или да се украсят с картинки като пеперудки, цветенца, сърчица, колички, анимационни герои и т.н.

Носенето на снемаем ортодонтски апарат създава полезни навици за орална хигиена и се развива самодисциплина, постоянство и чувството за отговорност.

шини

Важно е ортодонтските апаратчета да се почистват след всяко хранене с четка и паста за зъби. Допълнително почистване може да се извършва със специални почистващи (ензимни) таблетки поне веднъж седмично.

скоби

След подреждане на зъбите и корекция на захапката същият ортодонтски апарат се носи като ретенционен (вкъщи и по време на сън), за запазване на постигнатите резултати и красивата усмивка на детето.

скоби

Снемаемите ортодонтски апарати могат да направляват растежа на челюстите, но не могат да подредят зъбите така прецизно, както брекетите и затова често се използват само като предхождащ ги етап. Коригирането е индивидуално, зависи от структурата на костта, от възрастта, от тежестта на зъбно-челюстната деформация и от парадонталния статус на пациента. Резултатите, разбира се, са най-добри, когато проблемът се хване рано. Важно е децата да бъдат водени на редовни профилактични прегледи, на които да се обърне внимание и на ортодонтския статус. Има заболявания, които в този период могат да бъдат избегнати или да се коригират сравнително бързо и лесно.

скоби софия
Ортодонтски апарат софия
bottom of page