top of page

Фиксираните ортодонтски брекети се състоят от елементи (брекети) залепени за зъбната повърхност. През брекетите минават различни по големина, форма, и функция ортодонтски дъги. Те оказват нежни и биологично поносими сили на дърпане и бутане, движейки бавно зъбите до правилната им позиция. Дъгата се захваща за брекетите с тънки метални лигатури или различни по цвят еластични ластичета. Някои системи брекети (самолигиращи) имат плъзгателен механизм, който затваря дъгата и не се налага използването на каквито и да било лигатури. Брекетите могат да бъдат изработени от различни материали, като метал, керамика, или сапфирен кристал. Повечето брекетни системи се поставят на външната повърхност на зъбите, но вече съществуват и брекети, които се фиксират от вътрешната страна на зъбите (лингвални брекети).

красива усмивка
Етапи на лечение с брекети

 

Първо посещение

Взимат се точни отпечатъци на двете челюсти и се назначават рентгенови снимки. Отливат се гипсови модели, по които се прави пълен анализ и се съставя подробен план на лечение.

 

Второ посещение

 

Избраните от Вас брекети се залепят за зъбите директно или индиректно по избор на пациента. Това е напълно безболезнен процес, който трае около час.  Пациентът получава инструкции и средства за поддържане на отлична орална хигиена по време на лечението.

 

Следващи посещения

Желателно е да посещавате лекарят си на всеки 6-8 седмици за "активиране" на брекетите:
смяна на дъги и лигатури, прилагане на ластици, бутони, кукички и други снемаеми или неснемаеми елементи. Тези допълнителни елементи имат огромно значение за  лечението и крайният резултат. Ластиците, например, осигуряват  пълноценно  адаптиране на горна към долна челюст и постигане на оптимална захапка. По тази причина трябва да изпълнявате точно инструкциите за прилагане на допълнителни елементи към брекетите.​

Когато лечението с брекети приключи

 

В края на лечението по диагностични модели се изработват фиксирани и снемаеми ретайнери, които задържат зъбите в новото им положение за цял живот. По време на финалната визита брекетите се свалят, ретайнерите се поставят на горна и долна челюст, след което зъбите се почистват и полират до ослепителен блясък и гладкост.

 

Колко дълго продължава ортодонтското лечение с брекети?

Периода на лечение с брекети трае от 12-24 месеца в зависимост от малоклузията и зъбно-челюстната деформация на всеки пациент. 

метални брекети
bottom of page